PREGUNTES FREQÜENTS

Importa el color de l’oli d’oliva. Els olis verds son millors?
El color de l’oli no te cap relació amb l’aroma o el gust de l’oli. Fins i tot, els catadors professional de l’oli fan servir un got de color blau fosc per no influenciar-se pel color de l’oli. El color natural de l’oli d’oliva varia sobre tot per la varietat de l’oliva. L’oli de l’oliva arbequina sol ser daurat.

Quin oli verge extra es millor. El normal o el filtrat?
Es qüestió de gustos. El filtrat de l’oli es un procés mecànic que no altera ni la qualitat i el gust de l’oli. Simplement el fa més transparent. Així i tot, hi ha gent que prefereix el seu oli sense filtrar. A Mas Auró, preferim el nostre oli sense filtrar. Per nosaltres, quan menys es toca l’oli, millor.

Com hauria de guardar la meva botella d’oli per que duri més?
Els olis d’oliva, especialment els fets d’arbequines son molt delicats, i sòlen oxidarse quant s’expòsen al aire, al calor o a la llum. La millor manera d’extendres la frescor de l’oli és guardant-el amb un lloc fresc, fosc i amb l’ampolla ben tancada.

Que vol dir la data de caducitat? L’oli es caduca? Com és que diferentes marques fan servir diferentes dates?
Els vins milloren amb el temps, però no es pot dir el mateix de l’oli d’oliva. Quant l’oli es va oxidant poc a poc amb el temps, els gustos afruitats es vanperden. Per això, és millor consumir l’oli quant encara és jove. Un bon oli d’oliva s’aguantarà bé durant un any o un any i mig si es guarda en un lloc fosc i fresc i amb l’ampolla ben tancada. Després d’aquest temps, els gustos ja es comencen a perdres. S’ha de dir, que la data de caducitat està mal anomenada, ja que l’oli d’oliva després de la data no és dolent per la salut. Simplement ha perdut les qualitats que tenia al ser fresc.

Com es que alguns olis es venen dins d’ampolles transparentes, i altres dins d’ampolles verdes o marrón fosques en el mercat?
La millor manera de guardar un oli és dins una ampolla fosca. La llum no li va gens be a l’oli, i d’aquesta manera ho evitem. D’un altre banda, el color de l’oli s’aprecia millor amb una botella transparent. Això va a gust del consumidor. Si es compra un oli dins una botella transparent, s’ha de tenir cura de guardar-lo dins un armar lluny dels raigs del sol.

Es pot cuinar amb oli d’oliva verge extra?
Sí. Però tenir cura al fregir. Encara que un oli d’oliva refinat va molt bé per fregir, un oli d’oliva verge extra no hi va. Es descomposa en una temperatura molt baixa, més baixa que la que es necessita per fregir. Per totes altres formes de cuinar, l’oli d’oliva verge extra es una bona elecció.